l Lipiec 17 r
tel. (61) 853 66 02
fax. (61) 853 66 02

2010.10.27 „TWÓJ DOM NA CZTERY PORY ROKU”
Projekt „TWÓJ DOM NA CZTERY PORY ROKU”

Fundacji Andrzeja Aumillera „Ostoja” pragnie Państwa poinformować o realizowanym przez naszą organizację projektu „TWÓJ DOM NA CZTERY PORY ROKU”, w którym weźmie udział młodzież gimnazjalna – w początkowym okresie -  z województwa wielkopolskiego.
     Projekt będzie realizowany w formie warsztatów, w ramach Małej Akademii Edukacji, która ma za zadanie uczyć, bawić i rozwijać zainteresowania młodzieży.
Młodzieży pragniemy umożliwić stworzenie niepowtarzalnego dzieła „TWÓJ DOM NA CZTERY PORY ROKU”, podczas realizacji którego zapoznamy ją nie tylko z zagadnieniami i technologią budownictwa energooszczędnego ale przede wszystkim z nowym, przyszłościowym budownictwem pasywnym oraz budownictwem zeroenergetycznym. Tutaj pragniemy z naciskiem podkreślić, że „tradycyjne” budownictwo oraz wychodzące z stosowania „tradycyjne” technologie,  nie będą przedmiotem naszych warsztatów.
    Nauka ma polegać na zbudowaniu domu z dostarczonych (wyciętych laserowo z odpowiednich materiałów) elementów domu (ściany, dach, stropy, okna, drzwi, izolacje termiczne: ścian, dachu, płyty podłogowej od strony gruntu, folie zapewniające szczelność powietrzną bryły budynku …) oraz również dostarczonych elementów tak zwanego technicznego wyposażenia budynków energooszczędnych i pasywnych, takich jak: kolektory słoneczne termiczne, fotowoltaiczne  i hybrydowe, rekuperator do odzysku energii cieplnej z usuwanego powietrza, gruntowy powietrzny wymiennik ciepła, pompa ciepła, kocioł kondensacyjny, zasobnik ciepłej wody użytkowej…
W trakcie  warsztatów, młodzież będzie mogła dodatkowo -  podczas działań grupowych w konwencji zabawy - podjąć próbę planowania przestrzennego; w tym celu oprócz  elementów modelu domu, dostarczymy także  elementy tak zwanej małej architektury: murawę, drzewka, ogrodzenie (płot, murek).
Wszystkie elementy, będą wykonane w najbardziej popularnej w modelarstwie zawodowym skali H0 (1:87), która pozwoli na komponowanie wykonanych modeli domów z innymi modelami, np. kolejowymi (stacje kolejowe).
Naszym celem jest utrzymanie wysokiego poziomu warsztatów w zakresie architektury i budownictwa.
W pojemniku (pudełku) z elementami i klejami do składania modelu domu przyszłości (energooszczędnego, pasywnego lub o zerowym zapotrzebowaniu energii dla celów grzewczych) będą się znajdowały dodatkowo:
- instrukcja montażu
oraz
- bogato ilustrowana broszura, wydana przez Fundację „Ostoja”, podzielona na trzy części:
•    rozdział wyjaśniający zasady budownictwa energooszczędnego  i pasywnego,
•    część prezentującą Mecenasów naszego przedsięwzięcia,
•    część reklamową - zawierającą oferty firm produkujących materiały i komponenty dla
  budownictwa energooszczędnego.

Na pojemniku przewidujemy umieszczenie logo Mecenasów wspierających nasze przedsięwzięcie.

W ramach projektu, na pierwszych zajęciach, odbędą się półtoragodzinne prelekcje, podczas których zostaną omówione:
zasady budownictwa energooszczędnego i  pasywnego
oraz
- technika wykonania modelu.

Fundacja  jako organizator akcji edukacyjnej dla młodzieży ponosi ogromne koszty związane  z zagwarantowaniem prawidłowego  przebiegu warsztatów.
Do nas, jako organizatora należy między innymi dostarczenie materiałów edukacyjnych niezbędnych uczniom do realizacji tematów warsztatowych.
Pokrywamy również koszty związane administracją Fundacji.

Bez wsparcia Mecenasów, organizacja warsztatów jest niemożliwa.

W związku z tym zwracamy się do Państwa z propozycją przyłączenia się do naszej inicjatywy.

Mecenasom oferujemy możliwość promowania Państwa firmy (logotyp firmy) podczas akcji edukacyjnej kierowanej do młodzieży, na materiałach – broszurach oraz opakowaniach modeli, w zamian za sponsorowanie tego jedynego w swoim rodzaju wydarzenia.
    To głównie dzięki zrozumieniu idei promowania budownictwa energooszczędnego i pasywnego wśród młodzieży przez naszych drogich Mecenasów możemy rozwijać nowoczesne budownictwo                          w województwie wielkopolskim oraz w Polsce a także wspierać zainteresowania młodzieży  w ich rozwoju.
  Dzięki powyższej akcji kierowanej do młodzieży przyczyniamy się do rozwoju budownictwa energooszczędnego, ochrony środowiska oraz radykalnego zmniejszenia zużycia energii na cele bytowe.
    Jeśli przyjmą Państwo naszą propozycję, zapewnimy Państwu zindywidualizowane działania promocyjne na terenie Wielkopolski, podczas trwania naszej akcji.

Mamy wielką nadzieję, że przyłączą się Państwo do naszej inicjatywy.

Serdecznie zapraszamy!