l Listopad 17 r

2013.10.21 APEL

"W Poznaniu powstaje Ośrodek Dziennej Aktywności dla Dzieci Najmłodszych Niepełnosprawnych i Zagrożonych Niepełnosprawnością "SILOE", którego organem założycielskim jest Stowarzyszenie Dzienny Ośrodek Rehabilitacyjny "BARTEK" działający w Wielkopolsce od 1994r.

Chcemy w nim pomagać dzieciom od 0 do 2 lat, u których pojawiły się ( nawet w nieznacznym stopniu) jakiekolwiek nieprawidłowości rozwojowe, np.:

- opóźniony rozwój psychoruchowy,
- niepełnosprawność intelektualna,
- zespół Downa,
- mózgowe porażenie dziecięce,
- schorzenia genetyczne i metaboliczne,
- wcześniactwo,
- i inne.

Naszym głównym celem jest jak najwcześniejsze interdyscyplinarne, realizowane w jednym czasie i miejscu, wsparcie dzieci i ich rodziców; działanie na rzecz lepszego psychoruchowego i społecznego rozwoju dzieci oraz zapobieganie pogłębianiu nieprawidłowości rozwojowych, tak aby w przyszłości dzieci te uniknęły niepełnosprawności lub nabyły - choćby w elementarnym zakresie - umiejętności samoobsługi. Dodatkowym elementem działalności Ośrodka jest szkolenie rodziców, udzielanie im szczegółowych wskazówek odnośnie metod i technik pielęgnacji, opieki, stymulacji rozwoju, wychowania i usprawniania leczniczego w domu oraz ułatwienie im kontaktów z innymi rodzinami.

Brak wczesnego działania w tym zakresie może opóźnić, utrudnić lub nawet uniemożiwić rozwój dziecka. Ośrodek jest w chwili obecnej w fazie organizacji, wymaga doposażenia, między innymi w sprzęt rehabilitacyjny, meble i sprzęty biurowe, ale chcemy ruszyć jak najwcześniej ( może uda się już w listopadzie). Do tego jednak potrzebne są fundusze i ludzie dobrej woli.

Jeżeli dysponujecie Państwo czymkolwiek, co mogłoby się nam przydać ( np. meble biurowe, kuchenne, dziecięce, jakaś sofka, zabawki, ręczniki i tak dalej), a już tego Państwo nie potrzebujecie i moglibyście to nam podarować, będę BARDZO wdzięczna.

Lub jeżeli dysponujecie informacjami, np. skąd wziąć pieniądze (urzędy, konkursy, Unia Europejska), znacie firmy, które chętnie udzielają wsparcia finansowego lub rzeczowego dla takich instytucji, polecam się Waszej pamięci. Słowem wszystko co się Państwu wyda przydatne, możecie do mnie zgłaszać."

kontakt:
e-mail: siloe_poznan@o2.pl