l Maj 17 r
fax. (61) 853 66 02

2014.08.28 Turnus Rehabilitacyjny w Dziwnowie

Turnus rehabilitacyjny
dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej
17-30.08.2014
Dziwnów

Podobnie jak w roku ubiegłym, chore dzieci uczestniczyły w jubileuszowym 25 turnusie rehabilitacyjnym dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej w Dziwnowie w dniach 17-30 sierpnia br.

Organizatorem turnusu rehabilitacyjnego jest Organizacją Zakładową „Solidarność” z siedzibą w Poznaniu w współpracy z Fundacją „Ostoja”  w Poznaniu.

Pomysłodawcą i wieloletnim organizatorem jest Regina Krawczyk-działaczka Solidarności, która z ciężko chorymi dziećmi przyjeżdża na turnusy rehabilitacyjne organizowane przez spółkę "Laguna Tour" w ośrodku ‘Justynka’ w Dziwnowie.

Dzięki sponsorom udało się po raz 25 zorganizować dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny dla kilkudziesięcioosobowej grupy ciężko chorych dzieci i młodzieży niepełnosprawnej, którzy mogli wypoczywać pod okiem rehabilitantów.

Zaproszeni darczyńcy spędzili wspólny wieczór, który przygotowała kadra turnusu i ich podopieczni wraz z  rodzicami chorych dzieci, który odbył się w ośrodku ‘Justynka’.

Dzieci uczestniczące w turnusie rehabilitacyjnym są dotknięte najcięższymi schorzeniami takimi jak: czterokończynowe porażenia, zespół Downa, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa, uszkodzenie centralnego układu nerwowego, zespół Lenoxa – Gastata, zespół Retta, padaczka, psychiczne upośledzenia, zaburzeniami schizotypowymi i niedorozwojem umysłowym.

W turnusie uczestniczyli również rodzice lub opiekunowie dzieci najciężej poszkodowanych, którzy zostali zakwalifikowani przez lekarzy. Rodzice (opiekunowie) podczas turnusu uczestniczyli w szkoleniach, aby po powrocie do domów mogli wspomagać rehabilitację usprawniającą.

Zadaniem turnusu rehabilitacyjnego jest częściowe usprawnienie fizyczne i psychiczne uczestników turnusu. Zabiegi odbywały się codziennie. Sprzyjała temu forma organizacyjna turnusu w trakcie której uczestnicy mieli zapewnione zabiegi takie jak:

- biodynamika

W czasie trwania turnusu odbyły się również zajęcia kulturalno-wychowawcze.
gal