2015.08.31 26. Turnus rehabilitacyjny
Turnus rehabilitacyjny
dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej
16-29.08.2015
Dziwnów

W dniach 16-29 sierpnia 2015 r. odbył się 26 turnus rehabilitacyjny dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej. Fundacja Andrzeja Aumillera "Ostoja"  pomagała w zorganizowaniu ww. turnusu.

Dzieci uczestniczące w turnusie rehabilitacyjnym są dotknięte najcięższymi schorzeniami takimi jak: czterokończynowe porażenia, zespół Downa, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa, uszkodzenie centralnego układu nerwowego, zespół Lenoxa – Gastata, zespół Retta, padaczka, psychiczne upośledzenia, zaburzeniami schizotypowymi i niedorozwojem umysłowym.
W turnusach uczestniczyli również rodzice lub opiekunowie dzieci najciężej poszkodowanych, którzy zostali zakwalifikowani przez lekarzy. Rodzice (opiekunowie) podczas turnusu uczestniczyli w szkoleniach, aby po powrocie do domów mogli częściowo wspomagać rehabilitację usprawniającą.
Zadaniem turnusu rehabilitacyjnego było częściowe usprawnienie fizyczne i psychiczne uczestników turnusu. Zabiegi odbywały się codziennie. Sprzyjała temu forma organizacyjna turnusu w trakcie której uczestnicy mieli zapewnione zabiegi takie jak:

- biodynamika

W czasie trwania turnusu odbyły się również zajęcia kulturalno-wychowawcze.

Podczas turnusu rehabilitacyjnego dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej została zorganizowana uroczystość podczas której podziękowano darczyńcom. Dzięki ich pomocy i hojności w turnusach tych mogły uczestniczyć dzieci i młodzież wywodząca się z najbiedniejszych rodzin, które na inne formy rehabilitacji i wypoczynku nie maja szans się zakwalifikować.

W uroczystości uczestniczył Andrzej Aumiller Prezes Rady Fundacji "Ostoja".
gal